SKŁADNIKI – na spód:
- suszone daktyle bez pestek – 200 g
- błyskawiczne płatki owsiane – 120 g
- olej kokosowy – 20 g
- kakao – 2 łyżeczki
SKŁADNIKI – masa serowa na sernik dietetyczny:
- twaróg chudy – 500 g
- nasiona chia – 20 g
- mleko 1,5% – 200 g
- żelatyna – 3 łyżeczki – 15 g
- słodzik – 2 łyżki (erytrytol, stewia, ksylitol)
SKŁADNIKI – góra:
- galaretka bez cukru
- owoce leśne – maliny, borówki, czarna porzeczka\
PRZYGOTOWANIE – od tego należy zacząć!
- Nasiona chia wsyp do mleka i pozostaw do namoczenia ok. 1,5 h przed przystąpieniem do przygotowywania sernika. W czasie moczenia wymieszaj mleko z nasionami 2-3 razy, aby nie pojawiły się grudki.
- Suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 min, aby łatwiej dało się je zmiksować.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (u mnie 450 ml wody). Odstaw do przestudzenia.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie po gotowaniu (120 ml wody). Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
PRZYGOTOWANIE – sernik na zimno
- Do urządzenia z ostrymi nożami wrzuć daktyle, kakao, olej kokosowy i 50 ml wody. Całość dobrze zmiksuj.
- Do masy dorzuć płatki owsiane błyskawiczne i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Brzegi wybranej formy natłuść olejem kokosowym i wyłóż gotową masę. Zwilżoną dłonią dobrze uklep spód sernika.
- Do robota wrzuć twaróg, erytrytol, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Miksuj dosyć długo, aż znikną praktycznie wszystkie grudki z twarogu.
- Do gładkiej masy wlej mleko z nasiona chia. Dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę wlej na spód i delikatnie ją wypoziomuj.
- Formę schowaj do lodówki na 30 min, aby masa delikatnie stężała.
- Na stężoną masę sernikową wyłóż maliny, borówki i porzeczki. Cała masa powinna być nimi przykryta. Owoce zalej galaretką. Sernik schowaj do lodówki na 1-2 h