Zdrowe odżywianie nie musi być nudne!

Przepisy

Fit sernik

 SKŁADNIKI – na spód:

  • suszone daktyle bez pestek – 200 g
  • błyskawiczne płatki owsiane – 120 g
  • olej kokosowy – 20 g
  • kakao – 2 łyżeczki

 SKŁADNIKI – masa serowa na sernik dietetyczny:

  • twaróg chudy – 500 g
  • nasiona chia – 20 g
  • mleko 1,5% – 200 g
  • żelatyna – 3 łyżeczki – 15 g
  • słodzik – 2 łyżki (erytrytol, stewia, ksylitol)

 SKŁADNIKI – góra:

  • galaretka bez cukru
  • owoce leśne – maliny, borówki, czarna porzeczka\

 PRZYGOTOWANIE – od tego należy zacząć!

  1. Nasiona chia wsyp do mleka i pozostaw do namoczenia ok. 1,5 h przed przystąpieniem do przygotowywania sernika. W czasie moczenia wymieszaj mleko z nasionami 2-3 razy, aby nie pojawiły się grudki.
  2. Suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 min, aby łatwiej dało się je zmiksować.
  3. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (u mnie 450 ml wody). Odstaw do przestudzenia.
  4. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie po gotowaniu (120 ml wody). Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

 PRZYGOTOWANIE – sernik na zimno

  1. Do urządzenia z ostrymi nożami wrzuć daktyle, kakao, olej kokosowy i 50 ml wody. Całość dobrze zmiksuj.
  2. Do masy dorzuć płatki owsiane błyskawiczne i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Brzegi wybranej formy natłuść olejem kokosowym i wyłóż gotową masę. Zwilżoną dłonią dobrze uklep spód sernika.
  4. Do robota wrzuć twaróg, erytrytol, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Miksuj dosyć długo, aż znikną praktycznie wszystkie grudki z twarogu.
  5. Do gładkiej masy wlej mleko z nasiona chia. Dokładnie wymieszaj.
  6. Gotową masę wlej na spód i delikatnie ją wypoziomuj.
  7. Formę schowaj do lodówki na 30 min, aby masa delikatnie stężała.
  8. Na stężoną masę sernikową wyłóż maliny, borówki i porzeczki. Cała masa powinna być nimi przykryta. Owoce zalej galaretką. Sernik schowaj do lodówki na 1-2 h

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *